Մեղրախոտի (Stevia rеbudiana Bertoni) ազդեցութունը էրիթրոպոեզի մորֆոֆունկցիոնալ ցուցանիշների վրա

  • Ծ. Ի. ԱԴԱՄՅԱՆ Տ. Մուշեղյանի անվ. մարդու և կենդանիների ֆիզիոլոգիայի ամբիոն
  • Է. Ս. ԳԵՎՈՐԳՅԱՆ Տ. Մուշեղյանի անվ. մարդու և կենդանիների ֆիզիոլոգիայի ամբիոն
  • Ա. Ն. ԱՌԱՔԵԼՅԱՆ Տ. Մուշեղյանի անվ. մարդու և կենդանիների ֆիզիոլոգիայի ամբիոն
  • Հ. Մ. ԿԱՐԱՊԵՏՅԱՆ Կենսաքիմիայի, մանրէաբանության և կենսատեխնոլոգիայի ամբիոն
Keywords: Մեղրախոտ – էրիթրոպոեզ – միելոգիր – գունային ցուցիչ

Abstract

Ուսումնասիրվել է սննդի հետ 30 օր մեղրախոտ (Stevia rеbudiana Bertoni) ստացած կենդանիների էրիթրոպոեզի մորֆոֆունկցիոնալ ցուցանիշների փոփոխությունների բնույթը: Ցույց է տրվել, որ մեղրախոտում պարունակվող կենսաբանորեն ակտիվ նյութերը խթանել են էրիթրոբլաստային ծիլի պրոլիֆերատիվ և հասունացման գործընթացները, արդյունքում դիտվել է էրիթրոցիտային հավասարակշռության չափավոր բարձր մակարդակ: 

Author Biography

Հ. Մ. ԿԱՐԱՊԵՏՅԱՆ, Կենսաքիմիայի, մանրէաբանության և կենսատեխնոլոգիայի ամբիոն

hkarapetyan@mail.ru

Published
2018-08-21