Մեղրախոտի (Stevia rebaudiana Bertoni) էրիթրոպոեզ խթանող ազդեցությունը իմոբիլիզացիոն սթրեսի պայմաններում

  • Ծ. Ի. ԱԴԱՄՅԱՆ Երևանի պետհամալսարան, կենսաբանության ֆակուլտետ
  • Ս. Մ. ՄԻՆԱՍՅԱՆ Երևանի պետհամալսարան, կենսաբանության ֆակուլտետ
  • Հ. Մ. ԿԱՐԱՊԵՏՅԱՆ Երևանի պետհամալսարան, կենսաբանության ֆակուլտետ
  • Է. Ս. ԳԵՎՈՐԳՅԱՆ Երևանի պետհամալսարան, կենսաբանության ֆակուլտետ
  • Ն. Վ. ՍԱՐԳՍՅԱՆ Երևանի պետհամալսարան, կենսաբանության ֆակուլտետ
  • Ս. Լ. ԱՍԱՏՐՅԱՆ Երևանի պետհամալսարան, կենսաբանության ֆակուլտետ

Համառոտագիր

Ուսումնասիրվել է ճագարների էրիթրոպոեզի մորֆոֆունկցիոնալ ցուցանիշների փոփոխությունների բնույթը իմոբիլիզացիոն սթրեսի ազդեցության դինամիկայում և կիրառվել է մեղրախոտը (Stevia rebaundiana Bertoni) որպես սթրես կանխարգելող միջոց: Ենթադրվում է, որ մեղրախոտում պարունակվող կենսաբանական ակտիվ նյութերի ազդեցությամբ արյան համակարգը ձեռք է բերում մի շարք հարմարողական փոփոխություններ, որոնք ուղղված են ռեպարացվող գործընթացների ակտիվացմանը, արյան թթվածնային տարողության մեծացմանը, փոխհատուցողական պաշտպանական մեխանիզմների սահմանների լայնացմանը, էրիթրոպոեզում ներգրավված կարգավորիչ կառույցների թվի ավելացմանը:

Author Biography

Հ. Մ. ԿԱՐԱՊԵՏՅԱՆ, Երևանի պետհամալսարան, կենսաբանության ֆակուլտետ

hkarapetyan@ysu.am

Տպագրված է
2017-04-19