Մշակման տարբեր պայմանների ազդեցությունը եթերայուղատու և դեղատու մշակաբույսեր Mentha piperita L.-ի և Ocimum basilicum L.-ի արդյունավետության ու հակաօքսիդանտային ակտիվության վրա

  • Ս. Խ. ՄԱՅՐԱՊԵՏՅԱՆ ՀՀ ԳԱԱ Գ.Ս.Դավթյանի անվան հիդրոպոնիկայի պրոբլեմների ինստիտուտ
  • Վ. Խ. ՄԱՄԻԿՈՆՅԱՆ ՀՀ ԳԱԱ Օրգանական և դեղագործական քիմիայի գիտատեխնոլոգիական կենտրոն
  • Ջ. Ս. ԱԼԵՔՍԱՆՅԱՆ ՀՀ ԳԱԱ Գ.Ս.Դավթյանի անվան հիդրոպոնիկայի պրոբլեմների ինստիտուտ
  • Ա. Հ. ԹՈՎՄԱՍՅԱՆ ՀՀ ԳԱԱ Գ.Ս.Դավթյանի անվան հիդրոպոնիկայի պրոբլեմների ինստիտուտ
  • Մ. Խ. ԴԱՐՅԱԴԱՐ ՀՀ ԳԱԱ Գ.Ս.Դավթյանի անվան հիդրոպոնիկայի պրոբլեմների ինստիտուտ
  • Բ. Թ. ՍՏԵՓԱՆՅԱՆ ՀՀ ԳԱԱ Գ.Ս.Դավթյանի անվան հիդրոպոնիկայի պրոբլեմների ինստիտուտ
Keywords: Ջրաշիթային հիդրոպոնիկա – պղպեղային դաղձ – բուրավետ ռեհան – էքստրակտիվ նյութեր – հակաօքսիդանտ – արդյունավետություն

Abstract

Հիդրոպոնիկական տարբեր եղանակների (գլանային, ակոսային, համատարած և դասական) կիրառմամբ աճեցված պղպեղային դաղձի (Mentha piperita L.) և բուրավետ ռեհանի (Ocimum basilicum L.) բուսահումքը չոր քաշով 1.2-2.7 և 1.8-2.7 անգամ գերազանցել է հողային մշակույթին: Միաժամանակ, երկրորդային ծագման կարևորագույն ցուցանիշների առավելագույն էլ (1.6-3.1 անգամ), պղպեղային դաղձի բարձր արդյունավետության շնորհիվ, դիտվել է գլանային և դասական հիդրոպոնիկական համակարգերում, իսկ ռեհանի դեպքում՝ գրանցվել է գլանային հիդրոպոնիկական համակարգում (1.2-2.9 անգամ):

Author Biography

Վ. Խ. ՄԱՄԻԿՈՆՅԱՆ, ՀՀ ԳԱԱ Օրգանական և դեղագործական քիմիայի գիտատեխնոլոգիական կենտրոն

vkhmamikonyan@gmail.com

Published
2016-12-18