Մշակման տարբեր պայմանների ազդեցությունը եթերայուղատու և դեղատու մշակաբույսեր Mentha piperita L.-ի և Ocimum basilicum L.-ի արդյունավետության ու հակաօքսիդանտային ակտիվության վրա
Keywords:
Ջրաշիթային հիդրոպոնիկա – պղպեղային դաղձ – բուրավետ ռեհան – էքստրակտիվ նյութեր – հակաօքսիդանտ – արդյունավետություն
Abstract
Հիդրոպոնիկական տարբեր եղանակների (գլանային, ակոսային, համատարած և դասական) կիրառմամբ աճեցված պղպեղային դաղձի (Mentha piperita L.) և բուրավետ ռեհանի (Ocimum basilicum L.) բուսահումքը չոր քաշով 1.2-2.7 և 1.8-2.7 անգամ գերազանցել է հողային մշակույթին: Միաժամանակ, երկրորդային ծագման կարևորագույն ցուցանիշների առավելագույն էլ (1.6-3.1 անգամ), պղպեղային դաղձի բարձր արդյունավետության շնորհիվ, դիտվել է գլանային և դասական հիդրոպոնիկական համակարգերում, իսկ ռեհանի դեպքում՝ գրանցվել է գլանային հիդրոպոնիկական համակարգում (1.2-2.9 անգամ):