Մեղրախոտի (Stevia rebaudiana Bertoni) և իմոբիլիզացիոն սթրեսի համակցված ազդեցությունը ճագարի արյան գլյուկոզի և լյարդում ու կմախքային մկաններում գլիկոգենի պարունակության վրա
Keywords:
Իմոբիլիզացում – մեղրախոտ – գլյուկոզ – գլիկոգեն
Abstract
Ուսումնասիրվել է ճագարների արյան գլյուկոզի և լյարդում ու մկաններում գլիկոգենի պարունակության փոփոխությունների բնույթը իմոբիլիզացիոն սթրեսի և մեղրախոտի համակցված ազդեցության դինամիկայում: Ցույց է տրվել, որ մեղրախոտի տերևներում պարունակվող գլիկոզիդները սթրեսի երկարատև ազդեցության դեպքում վերացնում են թիրախ բջիջների ինսուլինառեզիստենտությունը, վերականգնում ինսուլինազգայունությունը և արյան գլյուկոզի պարունակության բնականոն մակարդակը: