Մեղրախոտի (Stevia rebaudiana Bertoni) և իմոբիլիզացիոն սթրեսի համակցված ազդեցությունը ճագարի արյան գլյուկոզի և լյարդում ու կմախքային մկաններում գլիկոգենի պարունակության վրա

  • Ծ. Ի. ԱԴԱՄՅԱՆ ԵՊՀ ֆիզիոլոգիայի ամբիոն
  • Հ. Մ. ԿԱՐԱՊԵՏՅԱՆ ԵՊՀ կենսաքիմիայի ամբիոն
  • Է. Ս. ԳԵՎՈՐԳՅԱՆ ԵՊՀ ֆիզիոլոգիայի ամբիոն
  • Ն. Վ. ՍԱՐԳՍՅԱՆ ԵՊՀ ֆիզիոլոգիայի ամբիոն
  • Ռ. Կ. ՊԵՏՐՈՍՅԱՆ ԵՊՀ ֆիզիոլոգիայի ամբիոն
Keywords: Իմոբիլիզացում – մեղրախոտ – գլյուկոզ – գլիկոգեն

Abstract

Ուսումնասիրվել է ճագարների արյան գլյուկոզի և լյարդում ու մկաններում գլիկոգենի պարունակության փոփոխությունների բնույթը իմոբիլիզացիոն սթրեսի և մեղրախոտի համակցված ազդեցության դինամիկայում: Ցույց է տրվել, որ մեղրախոտի տերևներում պարունակվող գլիկոզիդները սթրեսի երկարատև ազդեցության դեպքում վերացնում են թիրախ բջիջների ինսուլինառեզիստենտությունը, վերականգնում ինսուլինազգայունությունը և արյան գլյուկոզի պարունակության բնականոն մակարդակը: 

Author Biography

Հ. Մ. ԿԱՐԱՊԵՏՅԱՆ, ԵՊՀ կենսաքիմիայի ամբիոն

hkarapetyan@ysu.am

Published
2016-10-17